8.VI.2014: Postel8.VI.2014: Postel

SAM_1583
Vier abdijen verrezen er in Vlaanderen en in de loop der jaren kregen hun bewoners een bijnaam: de “boeren” van Postel, de “mannen” van Tongerlo, de “heren” van Averbode en de “prinsen” van Perk. De norbertijnen van Postel zijn helemaal geen boeren. Hun bijnaam danken ze aan de ligging van hun abdij, midden in een landelijke omgeving. Hier hebben nooit veel huizen gestaan en een dorpskom ontbreekt. De Abdij van Postel beschikt over een boeiende kruidentuin. Sinds 1994 worden er kruiden geteeld met als start het kweken van ginseng. Postel is slechts een paar kilometer van Lommel en zijn kanalen, zijn “sahara” en zijn testbaan…

http://www.abdijpostel.be/

Moeilijkheid: 35 km, gemakkelijk (vlak).

Meer info via info@aperitiefietsers.be of bij Hilde (0474 532 247 of h_steenssens@hotmail.com)

Afspraak : zondag 8 juni 2014, 12:00 > Lommel, café De Kroon (vlak bij het centrale dorpsplein)
Voorzie een lunchpakket, genoeg water en pas je kledij aan!

Pas op ! Werken op de lijn 19 Antwerpen – Neerpelt (geen trein tussen Mol en Lommel)
MIVB : Metro 1, 5 – werkzaamheden in het Schuman station tussen de stations Pétillon en Hankar

Volgende fietstocht
zondag 22 juni 2014
Open boerderijdag in Wallonië

SAM_1583
« Postel est un lieu qu’il faut absolument visiter, tant pour sa situation, que pour sa puissante et très belle Maison de Dieu », écrivait en 1589 l’historien et homme politique italien Francesco Guiccardini. Et ce conseil est toujours valable. La « Maison de Dieu », c’est l’abbaye des Prémontrés fondée en 1130 par Norbert van Gennep. Des quatre abbayes norbertines de Flandre, Postel est la plus « paysanne ». Il est vrai que le hameau n’a jamais compté que quelques maisons et fermes dispersées. Traditionnellement, on y produit de la bière (la brasserie est aujourd’hui délocalisée à Opwijk) et du fromage. On y exploite aussi depuis 1994 un jardin botanique. L’abbaye n’est qu’à quelques coups de pédales de Lommel, ses canaux, son « sahara » et son circuit de test automobile…

http://www.abdijpostel.be/

Difficulté: 35 km, facile (plat).

Pour tous renseignements, contactez Vince: vincecooper71@hotmail.com

Rendez-vous : dimanche 8 juin 2014, 12:00 > Lommel, café De Kroon (à 100 m. de la place centrale)
Attention ! Travaux sur la ligne 19 Anvers – Neerpelt (pas de train entre Mol et Lommel)
STIB : Métro 1, 5 – travaux dans la station Schuman et entre les stations Pétillon et Hankar

Prochaine balade

dimanche 22 juin 2014
Journée « Fermes ouvertes » en Wallonie